U bent hier

Verblijfsvergunning Oostenrijk

Als je vanuit Nederland naar Oostenrijk gaat verhuizen dan dien je een verblijfsvergunning aan te vragen. Het is wel belangrijk dat je dit op tijd gaat doen, op het internet staat veel informatie beschreven over hoe je een verblijfsvergunning voor Oostenrijk aan moet vragen maar, wat is nu waar en waar moet je echt aan denken bij een verblijfsvergunning voor dit land? In dit artikel wordt er in gegaan op de mogelijkheden en de fabels en feiten over de verblijfsvergunning.

De eerste stappen

In principe kun je als EU burger 3 maanden in Oostenrijk verblijven zonder verblijfsvergunning. Als je langer blijft, bijvoorbeeld als je hebt besloten om een huis te kopen, is het echter belangrijk dat je een verblijfsvergunning hebt. Dit maakt het ook makkelijker om eventueel een bankrekening te openen, wat weer makkelijk is als je normale betalingen wilt ontvangen en uitvoeren in Oostenrijk. Het eerste wat je gaat doen is zoeken hoe je een verblijfsvergunning aan moet vragen, maar je moet jezelf ook afvragen of dat je deze stap echt wilt zetten. Als dat zo is dan kan de aanvraag beginnen. Eerst moet je de juiste papieren aanvragen voor de verblijfsvergunning en dan nog invullen. Er wordt om een identiteitskaart gevraagd en je dient veel vragenformulieren in te vullen, vaak willen mensen weten waarom je naar Oostenrijk wilt komen. Ook willen ze weten of dat je hier wilt blijven en zo ja, ga je hier dan werken en zo ja waar? Je dient ook duidelijke pasfoto’s te hebben. Deze moet je dan bij de vragenlijsten doen, zodat men weet wie je bent. Tegenwoordig wordt er vaak ook met vingerafdrukken gewerkt. Als men deze van je moet hebben dan moet je bij een speciale instantie langs gaan die de aanvraag gaat regelen. Neem daarom de tijd om alles goed na te lezen zodat alles meteen goed geregeld kan worden. Wil je voor het hele gezin een verblijfsvergunning aanvragen voor Oostenrijk? Doe het dan voor allemaal tegelijk zodat alles ook in een keer goed geregeld is.

Wat ga ik doen?

Als de keuze is gemaakt en je gaat echt naar Oostenrijk om hier voor vast te gaan wonen, bijvoorbeeld verhuizen naar Karinthië of Salzburg dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Deze kun je dan aan gaan vragen en veelal gebeurt dat via het internet. Er moeten dan papieren worden opgestuurd of worden gedownload. Deze moet je dan invullen en dan insturen naar een speciale instantie. Het kan ook zijn dat je ergens langs moet komen, maar dat ligt er aan hoe je alles gaat regelen. Het is in ieder geval wel goed om te kijken waar je een verblijfsvergunning aan kunt vragen, vraag hier eens meer informatie over aan op het internet en zoek ook naar ervaringen van andere mensen. Er zijn namelijk ervaringen van mensen die continu van het kastje naar de muur werden gestuurd. Deze mensen wisten niet waar ze naar toe moesten en zijn een hele tijd bezig geweest om een verblijfsvergunning aan te vragen. Daarom kun je maar beter goede research doen op het internet, op deze manier kun je dat lange wachten voorkomen en kun je direct goed handelen. Neem ook de juiste papieren mee en zorg voor goede pasfoto’s, deze moeten altijd recent zijn. Luister niet altijd naar het bericht van anderen, je moet zelf doen wat je gevoel zegt. Het kan altijd voorkomen dat iets anders loopt dan verwacht, maar je moet de tijd nemen om een verblijfsvergunning aan te vragen en dan komt het allemaal goed en kun je op tijd naar Oostenrijk met een geldige verblijfsvergunning.

Afbeelding afkomstig van http://www.flickr.com/photos/trailsource/4935077469/sizes/l/in/photostream/ beschikbaar onder de CC-BY licensie