U bent hier

Bankrekening openen in Oostenrijk

Als je in Oostenrijk wilt gaan wonen is er een aantal stappen die je moet nemen. Een bankrekening openen in Oostenrijk is één daarvan.

Duitse bankrekening openen is een mogelijkheid als je vlakbij de grens woont, maar het is toch verstandiger om direct een rekening te openen bij een Oostenrijkse bank.

Oostenrijkse bankrekening van Number26

Number26 is een hele nieuwe bank. Het bedrijf is in 2014 gestart in Berlijn. Bij Number26 krijg je een bankrekening op je mobiele telefoon. Je bankkaart is ook meteen een pre-paid MasterCard. Er zijn géén kosten aan verbonden. En je kunt ook een Oostenrijks IBAN nummer krijgen. Om je hier aan te melden heb je geen officieel adres nodig in Oostenrijk maar het helpt wel als je ergens post kunt ontvangen. Zodra je je hebt aangemeld kun je een afspraak maken voor een online verificatie van je identiteitskaart of paspoort en binnen een paar dagen krijg je de bankkaart thuisgestuurd.

Je kunt de bankrekening zonder smartphone gebruiken maar het is wel even cool als je de app op je Android of iPhone hebt. Je krijgt gewoon push notificaties voor alle inkomende en uitgaande betalingen! Pinnen is gratis en er zijn ook verder geen kosten aan verbonden.

Daarnaast kun je met Number26 ook gewoon uit de voeten met Engels. In tegenstelling tot bijna elke andere bank in Oostenrijk (en Duitsland) is men bij Number26 niet bang om Engels te praten. Handig als je Duits nog niet zo goed is.

Andere Oostenrijkse bankrekeningen

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden, maar daarvoor heb je eigenlijk altijd een officieel Oostenrijks adres nodig.

Zwitserse bankrekening openen

Een tijd lang was Oostenrijk populair voor mensen die zwart spaarden. Vanwege het bankgeheim was het mogelijk om op deze manier Nederlandse belasting te ontduiken. Dat was toen al niet verstandig en is nu helemaal geen goed idee. Het Oostenrijks bankgeheim bestaat namelijk niet meer. Je kunt er dan aan denken om een Zwitserse bankrekening te openen. In Zwitserland is er wel nog bankgeheim, maar het is momenteel nog de vraag hoe lang dit nog gaat standhouden.