U bent hier

Huis kopen in Oostenrijk

Voor veel mensen blijft het een droom. Maar als je al van plan bent om te emigreren is een huis kopen in Oostenrijk een prima idee. Lekker skiën vlakbij huis als je voor een woning in een skigebied kiest, eventueel zelfs een chalet als vakantiewoning. Of toch lekker een appartement in de stad, Wenen en Salzburg zijn geweldige steden.

Wanneer je in Oostenrijk een huis gaat kopen en een mondelinge overeenkomst over het verkoopbedrag hebt bereikt dan gaat het aankoopproces van start. In Oostenrijk kun je er van uit gaan dat het aankoopproces transparant en erg strak geregeld is. Het is gebruikelijk dat er in Oostenrijk een advocaat aangesteld wordt die de belangen van zowel kopende als verkopende partij behartigt. In Nederland is het gebruikelijk dat beide partijen een eigen makelaar in de hand nemen. Hieronder lees je de zes stappen die je moet doorlopen om een huis te kopen in Oostenrijk:

6 stappen huis kopen Oostenrijk

  1. Een woning vinden, bijvoorbeeld via Immobilienscout24.at.
  2. Bij het bereiken van een overeenstemming, dan is het in Oostenrijk gebruikelijk dat er door de koper een aanbetaling van tussen de 10% en 15% van de aankoopsom wordt gedaan. Deze aanbetaling wordt gemaakt op het moment dat de koopovereenkomst opgesteld wordt. Indien een van de partijen zich zou terugtrekken, dan kan dit bedrag gebruikt worden voor het dekken van eventuele kosten van de koper of verkoper.
  3. De verkopende partij krijgt de tijd tot de afgesproken datum in de overeenkomst om aan alle contractuele bepalingen die op hem van toepassing zijn te voldoen. Hierbij kun je denken aan de woning van lasten vrij maken.
  4. Wanneer de afgesproken datum tegen het einde aan loopt moet de koper zorgen dat hij de financiering bij de bank rond heeft. Het is noodzakelijk om van te voren zeker te zijn dat je de financiering kunt krijgen. Als de overeenkomst getekend wordt dan moet de koper ervoor zorgen dat het resterende bedrag betaald wordt.
  5. Als de betaling rond is, dan wordt het eigendom van het huis door het Oostenrijkse recht aan de koper overgedragen. Daarna zal de koper zich bij het Oostenrijkse kadaster in moeten schrijven.
  6. In totaal kan de volledige registratie van een huis kopen in Oostenrijk wel drie tot 4 maanden in beslag nemen. Tref de juiste voorbereidingen en zorg ook dat je geld gereserveerd hebt voor eventuele extra bijkomende kosten.

Verhuizen naar Oostenrijk

Wanneer je de financiering helemaal rond hebt kun je je op de volgende stappen gaan richten zoals het regelen van een internationale verhuizer.

Huis inrichten in Oostenrijk

het kopen van een nieuwe inrichting, het uitkiezen van een nieuwe vloer zoals een kwalitatieve pvc vloer of een traditionele houten vloer, de aanschaf van een nieuwe keuken. Bij Souren Meubels kun je mooie teak meubelen kopen die je ook in Oostenrijk kunt laten bezorgen.

Verder lezen

Immobilienscout24

In het Duits: