U bent hier

Stappenplan voor emigreren naar Oostenrijk

Ben je van plan om te verhuizen naar Oostenrijk? Dit is natuurlijk een prachtig land met mooie natuur en waar je helemaal tot rust kunt komen. Bedenk van tevoren wel goed wat je moet regelen voor je naar Oostenrijk vertrekt. In dit stappenplan vind je handige informatie.

Stap 1: taal leren

De allereerste stap voor het emigreren naar Oostenrijk is het leren begrijpen en spreken van de taal. Probeer dit zo goed mogelijk te leren in Nederland, door bijvoorbeeld een taalcursus te gaan volgen. Zo’n taalcursus kan je helpen de taal te leren voordat je naar Oostenrijk verhuist. Het is erg belangrijk om de taal te kunnen spreken, omdat er in Oostenrijk geen Nederlands wordt gesproken. Je zult je dus moeten redden in het Duits. Ook alle facturen zijn in het Duits. En de meeste banken weigeren om in het Engels te communiceren.

Stap 2: baan zoeken

En daarmee komen we aan op het tweede punt uit het stappenplan: werk zoeken. Reageer op vacatures. Die vind je online, bij een vacaturebank of bijvoorbeeld in de Oostenrijkse kranten. Bedenk van tevoren in welke sector je wilt gaan werken. Je hebt waarschijnlijk wel ergens voor gestudeerd in Nederland of je hebt een voorkeur voor een bepaald soort werk. Ga hier naar op zoek in Oostenrijk. Ook in dat land zul je het werk moeten doen waar je je het meest prettig bij voelt.

Stap 3: bankrekening

Het kan handig zijn om een Oostenrijkse bankrekening te openen. Bij de meeste banken moet je een verblijfsvergunning kunnen laten zien. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen, zoals Number26, waar je ook met een tijdelijk adres in Oostenrijk een rekening kunt openen. In dit artikel vind je meer informatie.

Stap 4: woning zoeken

Daarnaast moet je een woning vinden. Online zijn er veel websites waar je woningen kunt vinden. Er zijn ook makelaars die hun aanbod op buitenlanders richten, dus er zijn in principe genoeg woningen. Wel is het moeilijk om snel iets te vinden. Het loont dan ook op naar Oostenrijk toe te gaan en tijdelijk ergens te slapen, om in de tussentijd woningen te kunnen bezichtigen.

Stap 5: spullen verhuizen

Een laatst belangrijk hoofdpunt is het verhuizen van je spullen. Het is natuurlijk een hele reis van Nederland naar Oostenrijk. Hiervoor zul je hoe dan ook niet genoeg hebben aan slechts je auto. Veel mensen huren een verhuisbedrijf in voor deze klus. Dit is wel het handigst, omdat je pech kunt hebben onderweg. Als je zelf met een busje zou gaan rijden, dan zou je de pineut zijn als je pech hebt. Bij een verhuisbedrijf lossen zij het op. Bovendien zijn deze mensen gespecialiseerd in dergelijke klussen en kunnen ze je vakkundig van dienst zijn.