U bent hier

Emigreren naar Oostenrijk: wat doe je met je auto?

Niet iedereen wint zomaar een nieuwe auto in Oostenrijk. Als je gaat emigreren naar Oostenrijk, dan zul je ook een beslissing moeten maken over je auto: wil je die meenemen of verkopen en daar een nieuwe auto aanschaffen? Als je een auto wilt aanschaffen kan Duitsland een betere optie zijn.

Auto importeren

Je kunt dus je auto importeren, maar je kunt ook een nieuwe auto kopen. De meest logische keuze voor velen is het importeren van je auto. Je rijdt gewoon naar Oostenrijk toe en laat je auto daar inschrijven. Hier zitten uiteraard wel kosten aan verbonden. Hoe hoger de dagwaarde, het verbruik en de CO2-uitstoot van je auto zijn, hoe meer het zal kosten om je auto te laten importeren. Heb je echter een auto die niet zoveel verbruikt of niet zoveel waard is, dan vallen de kosten lager uit. Je kunt hier meer over lezen op de website ‘www.help.gv.at’.

Auto kopen

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een auto te kopen in Oostenrijk. Er zijn natuurlijk net als in Nederland genoeg autodealers waarvan je een auto kunt kopen. Bedenk wel dat de mensen in Oostenrijk ook Oostenrijks spreken. Voordat je de auto koopt, is het handig om de taal alvast te kennen. Een gesprek met een autoverkoper is belangrijk, want je wil precies weten wat alle auto’s precies te bieden hebben.

Auto huren in Oostenrijk

Je kan er ook voor kiezen om je auto weg te doen, of gewoon om er geen aan te schaffen. Da's best een optie in een stad als Wenen. Je kunt dan gewoon af en toe een auto huren, dat kan je op termijn een hoop geld sparen.

Rijbewijs omwisselen

Ook met je rijbewijs zul je iets moeten doen op den duur. Waarschijnlijk nog niet meteen, want je mag je Nederlandse of Belgische rijbewijs zolang houden in Oostenrijk als deze geldig is. Wanneer je aan een nieuw rijbewijs toe bent, vraag je een nieuw Oostenrijks rijbewijs aan. Wissel je rijbewijs wel voor de afloop van je huidige rijbewijs om in een nieuw Oostenrijks exemplaar. Als je een Belgisch rijbewijs hebt kun je deze beter houden omdat een Belgisch rijbewijs je hele leven geldig is, al gaat dit in de toekomst nog veranderen.

Kenteken omwisselen voor Oostenrijks kenteken

Dan heb je ook nog een Nederlands kenteken op je huidige auto, als je deze tenminste laat importeren en niet een nieuwe koopt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je in Oostenrijk de hele tijd met een Nederlands kenteken blijft rondrijden. Je woont namelijk in Oostenrijk en niet meer in Nederland. Binnen één maand kun je je Nederlandse kentekenbewijs inwisselen naar een Oostenrijkse variant. Waarschijnlijk is de autoverzekering in Oostenrijk ook iets goedkoper dan in Nederland en zeker goedkoper dan in België. Een Oostenrijks kenteken is dus zeker de moeite waard.

Meer informatie